portabilitate.com logo
     
     17 Ianuarie 2022
     18.234.244.170

Portal de informatii referitoare la portabilitatea numerelor telefonice mobile si fixe din Romania.
F.A.Q. - Intrebari frecvente referitoare la portabilitate

Mai jos gasiti raspuns la cele mai frecvente intrebari legate de portabilitatea numerelor de telefon fixe si mobile din Romania. Daca ai o intrebare la care nu ai gasit raspuns in paginile portalului, poti sa o pui pe forum sau sa ne-o trimiti folosind formularul din pagina de contact sau pe e-mail. Daca intrebarea ta este pertinenta si noi credem ca raspunsul poate ajuta mai multi utilizatori, aceasta va aparea si in rubrica F.A.Q. de pe www.portabilitate.com

De ce trebuie sa imi portez numarul de telefon?

Ei bine, nimeni nu a zis ca trebuie sa iti portezi numarul. Intrebarea corecta ar fi: De ce as vrea sa imi portez numarul de telefon?. Daca esti multumit cu actualul furnizor de servicii, nimeni nu te poate obliga sa il schimbi cu altul. Insa pe piata telecom exista in general un dezechilibru intre ofertele diferitior operatori astfel incat la un moment dat vei gasi cu siguranta o oferta care te va satisface, cel putin pe termen scurt (1 an sau 2 ani) mult mai bine decat actuala ta situatie. In acest caz, ai putea fi interesat sa iti portezi numarul in reteaua respectiva, semnand insa un nou contract, pe o perioada bine definita.

Da, vreau sa ma portez. Mai am un an de contract dar nu imi mai convine sa raman in reteaua asta. Ce pot sa fac?

In cazul asta, singura posibilitate de a-ti porta numarul este sa reziliezi contractul cu actualul furnizor de servicii, mentionand dorinta de a-ti porta numarul de telefon in o alta retea. Conform clauzelor contractuale, poti fi obligat la plata unor penalitati de reziliere si in plus la plata abonamentului lunar pe perioada ramasa din contract. Inainte de face pasul acesta, si in functie de cat esti dispus sa cheltui in noua retea de telefonie, este bine sa discuti cu un reprezentant de vanzari al acesteia din urma. Daca suma este substantiala, sau numarul de abonamente care urmeaza a fi trecut in noua retea este mare, te poti astepta ca aceasta sa acopere partial costurile pe care le implica trecerea abonamentului sau abonamentelor tale catre noul furnizor de servicii.

Da, vreau sa ma portez. Nu am semnat nicio prelungire de contract.

In 2008, toata companiile de telecomunicatii, in special cele de telefonie mobila, au dus campanii agresive de retention, oferind pentru prima data la tarife modice, abonamente noi, cu minute incluse in propria retea si nationale. Daca insa nu ai semnat vreun contract de prelungire sau nu ai cumparat telefon la fidelizare si prin urmare esti liber de contract, tot ce trebuie sa faci este sa anunti operatorul tau despre dorinta ta de a-ti porta numarul de telefon in alta retea, urmand ca ulterior sa inchei un contract de prestari servicii cu noul operator.

Telefonul meu este blocat pe reteaua initiala. Daca imi pastrez numarul inseamna ca il pot folosi in continuare si la noul operator?

NU. Odata intrat in noua retea, ti se va schimba cartela SIM cu alta. Telefonul tau blocat nu va accepta noua cartela. Este de asteptat totusi ca operatorii sa introduca posibilitatea deblocarii pe baza de IMEI a terminalelor mobile, in primul rand deoarece aceasta ar putea fi o sursa suplimentara de venit pentru acestia, deloc de neglijat ca si valoare totala, in conditiile in care numarul de terminale mobile a crescut de la an la an. Deblocarea pe IMEI este posibila pentru toate tipurile de terminale si toate marcile, fiind si singura agreeata de catre producatorii de telefoane mobile. Alternativa este desigur o vizita la unul dintre service-urile gsm din orasul tau.

Vreau sa sun pe cineva si am banuiala ca si-a portat numarul. Cum aflu daca e sau nu portat?

ANRC a sugerat cateva modalitati pentru ca operatorii sa poata anunta pe initiatorul apelului in ce retea urmeaza sa fie terminat acesta. Dintre recomandarile ANRC, cea mai fiabila pare a fi cea de instiintare prin ton distinctiv, si anume: in momentul initierii apelului vei auzi in casca un ton diferentiat in functie de reteaua in care faci apelul. Alternativa este consultarea bazei de date nationala privind numerele portate sau folosirea serviciului de localizare a numerelor de telefon TRACK A NUMBER.

M-am convins. Dincolo e mai ieftin. Vreau sa ma portez. Cat ma costa?

ANRC a decis ca operatorul sursa nu poate sa iti impuna plata vreunei sume in cazul in care doresti sa te portezi catre alt operator, pe care il numim operator destinatie. Acest lucru este insa valabil numai in cazul in care esti liber de contract, adica nu ai semnat o prelungire in ultimul an. Costurile de portare vor fi suportate de catre operatorul destinatie, care la randul lui te poate tarifa sau nu, in functie de promotia din momentul respectiv si desigur, in functie de contravaloarea contractului pe care urmeaza sa il semnezi. Conform ANRC, suma nu ar trebui totusi sa depaseasca 15 euro.

Cred ca am facut o greseala. M-am portat dar vreau inapoi. Ce sa fac?

Da, se pare ca noua retea nu e asa cum credeai tu. Acum nu iti ramane decat sa reziliezi, sa platesti penalitati si sa te intorci la primul operator. Daca sperai ca poti sa dai UNDO, ei bine, din pacate nu se poate. Inainte de a-ti porta numarul gandeste-te de 2 ori. De fapt gandeste-te de 2 ori inainte de a lua orice alta viitoare decizie, nu numai in ce priveste numarul tau de telefon.

Eu nu am semnat contract. Am cartela reincarcabila. Pot si eu sa ma portez?

DA, Chiar si tu poti sa iti portezi numarul de telefon. Ia legatura cu operatorul tau pentru a vedea cum iti poti muta numarul de telefon in noua retea.

Deci acum pot sa imi imi pun numar de fix la mobil?

In principiu nu. Un numar de telefon mobil se va putea porta numai intr-o alta retea de telefonie mobila iar un numar de fix se va putea porta numai in o alta retea de telefonie fixa, din cadrul aceluiasi judet. Totusi, operatorii vor introduce probabil posibilitatea atasarii unui numar fix la numarul tau mobil, numar utilizabil insa numai dintr-o anumita locatie fixa, si anume resedinta ta. Numarul fix atasat va fi insa din aceeasi retea cu cel mobil.