adauga pagina la favoriteadd to favorites      imprima paginaprint this page     anunta un prietentell a friend


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18 din 27 februarie 2008 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea utilizării spectrului radio în banda de frecvenţe 3600-3800 MHz


În vederea dezvoltării la nivel naţional a accesului la servicii de bandă largă şi a dezvoltării infrastructurii de comunicaţii în scopul reducerii decalajului digital dintre zona urbană şi cea rurală - obiectiv major al Programului de planificare strategică al Guvernului României pentru perioada 2007-2010, în vederea optimizării utilizării spectrului de frecvenţe radio cuprins între 3400-3800 MHz şi a introducerii sistemelor BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă), în vederea asigurării condiţiilor optime pentru buna organizare a desfăşurării activităţii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii - SA, în vederea dezvoltării reţelei de comunicaţii electronice pe care aceasta o operează, a creşterii diversităţii serviciilor oferite, implicit a creşterii portofoliului de oportunităţi pentru privatizarea acestei societăţi, ţinând seama de faptul că neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de
urgenţă, ar conduce la dificultăţi în ceea ce priveşte introducerea de noi tehnologii, situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.


Art. 1. – (1) Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – S.A. va elibera, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, benzile de frecvenţe radio 3600- 3657 MHz şi 3700-3757 MHz.
(2) După eliberarea benzilor de frecvenţe radio prevăzute la alin. (1), Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - S.A. va notifica Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, denumită în continuare ANRCTI, care va modifica dreptul acesteia de utilizare a spectrului radio în banda de frecvenţe radio 3600-4200 MHz, în sensul restrângerii la benzile de frecvenţe radio 3657-3700 MHz şi 3757-4200 MHz.

Art. 2. – (1) Dreptul de a utiliza benzile de frecvenţe radio eliberate potrivit art. 1 alin. (1) se va acorda prin licenţe de utilizare a frecvenţelor radio, în baza unei proceduri de selecţie comparativă organizate de către ANRCTI.
(2) Cuantumul taxei de licenţă va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. (3) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (2), se va reglementa modul de desfăşurare a procedurii de selecţie comparativă, prin decizie a preşedintelui ANRCTI.

Art. 3. – (1) Valoarea despăgubirii acordate Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – S.A. pentru eliberarea benzilor de frecvenţe nu va depăşi 50% din sumele încasate cu titlu de taxă de licenţă, restul sumei încasate constituindu-se venit la bugetul de stat.
(2) Valoarea costurilor de eliberare a benzilor de frecvenţe radio se va stabili în baza unui deviz întocmit de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – S.A. şi avizat de Institutul Naţional pentru Studii şi Cercetări în Comunicaţii.


Art. 4. – (1) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ANRCTI va permite Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – S.A. să furnizeze reţele publice de comunicaţii şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului prin intermediul sistemelor de acces pe suport radio de bandă largă (BWA), indiferent de tehnologie, în benzile de frecvenţe radio 3657-3685 MHz şi 3757-3785 MHz, în conformitate cu prevederile
prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) ANRCTI va impune Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – S.A. obligaţii privind furnizarea de reţele publice de comunicaţii şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului prin intermediul sistemelor de acces pe suport radio de bandă largă, cel puţin la nivelul cerinţelor minimale ce se vor solicita la acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio prevăzute la art. 2.


Art. 5. – Strategia şi planul de acţiune în vederea implementării sistemelor BWA la nivel naţional în benzile de frecvenţe 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz se vor adopta prin decizie a preşedintelui ANRCTI.


PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU


Contrasemnează:
Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei,
Karoly Borbely


Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia
Informaţiei,
Dan Cristian Georgescu


Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian


Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 164 din data de 4 martie 2008 

(c) 2009 - www.portabilitate.com | proiect in lucru |

informatiile sunt preluate din diferite surse, sub rezerva erorilor

pentru eventuale sugestii sau semnalarea greselilor va rugam sa folositi formularul de contact

sau trimiteti un e-mail la adresa de pe pagina de contact

 

proiect dezvoltat si actualizat de